Tässä kirjoituksessa kerromme miksi ja miten putoamissuojausta tulee käyttää henkilönostimella työskenneltäessä. Valitettavasti kaikissa maissa ei ole olemassa lainsäädäntöä henkilönostinten putoamissuojaukseen liittyen, mutta tästä huolimatta putoamissuojauksen käyttäminen henkilönostinten kanssa on suositeltavaa.
Putoamiseen liittyvät riskit nousevat, kun henkilönostimilla työskennellään ilman henkilökohtaisia putoamissuojaimia. Työturvallisuudesta vastuussa oleva henkilö (joka on usein työnantaja tai alihankkija) onkin vastuussa, jos onnettomuus tapahtuu.
Henkilökohtaiset putoamissuojaimet voivat estää käyttäjiä putoamasta henkilönostimelta ja pienentävät näin merkittävästi putoamisriskiä.
Miksi henkilönostinten putoamisonnettomuudet ovat niin yleisiä?
Henkilönostinten käyttö korkeanpaikan työssä on suosittua, sillä ne voidaan ottaa nopeasti käyttöön ja niitä voidaan siirtää helposti. Yleensä henkilönostimet vuokrataan ilman kuljettajaa.
Näitä henkilönostimia operoidaankin useiden eri käyttäjien toimesta, joista useimmat eivät ole saaneet nostimen käyttöön tarpeellista koulutusta. Vaikka useimmilla aloilla henkilönostimen käyttämiseksi edellytetään sertifikaattia, tätä ei kuitenkaan vaadita henkilönostinta vuokrattaessa. Useimmissa Euroopan maissa kuka tahansa yli 18-vuotias voi vuokrata henkilönostimen. Ei olekaan yllättävää, että onnettomuudet henkilönostimilla ovat tuiki tavallisia. Suurin osa näistä onnettomuuksista johtuu ainakin osittain käyttövirheestä.
Miksi putoamissuojausta tarvitaan?
Käyttäjien on usein yllettävä työskentelemään henkilönostimen lavan ulkopuolella, esimerkiksi työskenneltäessä raskaiden työvälineiden, kuten moottorisahan kanssa. Työskentelylavan kehikolle kiipeäminen tai kaiteiden päällä seisominen on tietenkin kiellettyä, mutta tämä ei estä kaikkia tekemästä niin.
Eniten laiminlyöty riskitekijä liittyy kuitenkin henkilönostimen siirtämiseen. Pienikin kuoppa tai töyssy voi lennättää henkilön työskentelylavalta suurella voimalla. Tästä voi seurata vakavia loukkaantumisia, vaikka työskentelylava olisi alhaalla.
Miloin putoamissuojaus on pakollista?
Lyhyt vastaus tähän on: silloin kun sitä vaaditaan. Ja näin on yleensä aina. Tämä mainitaan ainakin henkilönostimen ohjekirjassa, mikäli siitä ei ole ilmoitettu riskianalyysissä tai työturvallisuusoppaassa. Useilla aloilla henkilökohtaisten putoamissuojainten käyttämisestä on erityisiä turvamääräyksiä tai työturvallisuusohjeita. Tarkastuksessa havaituista puutteista voikin seurata sakkoja, vaikka Euroopan maita koskevaa yhtenäistä lainsäädäntöä ei ole (vuoteen 2017 mennessä), joka vaatisi putoamissuojaimien käyttämistä henkilönostimilla työskenneltäessä. Tämä voi johtaa lisävastuisiin, mikäli onnettomuus tapahtuu.
Minkälaisia putoamissuojaimia tarvitaan?
Putoamissuojauksen perusteiden mukaisesti henkilökohtaisen putoamissuojausjärjestelmän tulee pitää sisällään ainakin seuraavat kolme osa-aluetta:
• Ankkuripiste
• Turvavaljaat
• Turvaköysi
Tämä pitää paikkansa myös henkilönostinten osalta.
Putoamissuojauksen tulee rajoittaa käyttäjien liikkumista henkilönostimen kaiteilla suojatulla työskentelytasolla työskenneltäessä. Estojärjestelmässä, joka määrittää työskentelyalueen, käyttäjän turvaköyden pituus estää käyttäjää pääsemästä alueelle, josta hän voisi pudota.
Ankkuripiste
Henkilönostimen sisältäessä putoamissuojausjärjestelmän, nostimen työskentelytasolta tulee löytyä
turvaköyden liitäntärengas, joka on yleensä verrattain matalalla. Mikäli liitäntärengasta ei löydy, henkilönostin ei ole turvallinen käytettäväksi!
Turvavaljaat
Toisin kuin henkilönostinten ohjeissa saattaa lukea, putoamisen pysäyttämiseen tarkoitetun vyön käyttäminen putoamissuojauksessa ei ole suositeltavaa. Putoamisen pysäyttämisessä henkilön kehoon kohdistuvat voimat voivat aiheuttaa vakavia (selkäranka) vammoja, mikäli henkilön putoaminen pysäytetään tuettomalla vyöllä. Henkilönostimella työskentelevän henkilön putoamissuojaus voidaan kuitenkin varmistaa standardivaatimukset täyttävällä turvavaljaalla. Henkilönostimilla turvavaljaassa pitää olla kiinnitysmahdollisuus valjaan selkäpuolella.
Turvaköysi
Energiaa sitovan turvaköyden käyttäminen ei ole suositeltavaa henkilönostimilla, sillä nostimien putoamiskorkeudet vaihtelevat. Sen sijaan henkilönostimilla tulisi käyttää turvaköyttä, jolla käyttäjien liikkumista voidaan estää. Rajoitetun turvaköyden pituus estää väärinkäytön mahdollisuutta erittäin hyvin. Yhteenvetona voidaan sanoa, että käyttäjät voivat työskennellä turvallisesti henkilönostimilla käyttämällä kiinteän pituuden turvaköyttä, joka on kytketty henkilönostimen työskentelytason kiinnikerenkaaseen, ja käyttäjän turvavaljaan selkäpuolelle.
Poikkeukselliset olosuhteet
Putoamissuojauksen käyttäminen henkilönostimella ei ole suositeltavaa esimerkiksi, kun työskentelytaso sijaitsee veden yläpuolella, jolloin hukkumisvaara ylittää putoamisriskin. Tässä tapauksessa sopiva ratkaisu olisikin pelastusliivin käyttäminen. Vastaavien päätösten tulee kuitenkin pohjautua perusteelliseen riskianalyysiin tai työturvallisuuskartoitukseen.
Lisää tietoa
Jos haluat saada lisää tietoa projektiisi sopivimmasta putoamissuojausratkaisusta, ota yhteys asiantuntijoihimme.