Useimmat ihmiset yhdistävät putoamissuojauksen ankkuripisteeseen kiinnitetyn turvavaljaan käyttöön, jotka ovat yleisiä esimerkiksi rakennustyömailla tai muissa työympäristöissä, joissa turvallisuuskäytäntöjä valvotaan tiukasti. Kovinkaan monet eivät kuitenkaan ole tietoisia siitä, että putoamissuojausta tulee käyttää myös lyhytaikaisissa huoltotöissä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös esimerkiksi maalareiden, nuohoajien ja aurinkopaneeliasentajien on käytettävä putoamissuojausta, mikäli he aikovat työskennellä loivilla katoilla yli 2,5 metrin korkeudessa.
Valitettavasti putoamissuojausta ei usein käytetä lyhytaikaisissa huoltotöissä, sillä sen käyttö koetaan hankalaksi ja epämukavaksi. Tämä johtuu usein siitä, että näissä tapauksissa ankkuripistettä ei ole käytettävissä.
Henkilökohtainen putoamissuojaus
Putoamissuojauksen perusteiden mukaan putoamissuojausjärjestelmään tulee kuulua ainakin seuraavat kolme elementtiä: ankkuripiste, turvavaljaat ja turvaköysi. Toisin sanoen työntekijän tulee käyttää turvavaljaita, jotka on kiinnitetty ankkuripisteeseen turvaköydellä.
Yleisten uskomusten vastaisesti ankkuripisteen ei tarvitse sijaita työalueen yläpuolella: loivilla katoilla käytettävän heittoköyden avulla turvaköysi voidaan vetää katon ylitse. Tämä mahdollistaa ankkuripisteen asennuksen rakennuksen toiselle puolelle. Alla esitetään kolme keinoa ankkuripisteen asentamiseksi, jotka myös edellyttävät heittoköyden käyttämistä. Tämän lisäksi niissä tulisi käyttää sulkurengasta turvaköyden kiinnittämiseksi ankkuripisteeseen.
Standardivaatimusten mukaan ankkuripisteen tulee kestää 10 kilonewtonia vähintään kolmen minuutin ajan. Tätä on ymmärrettävästi vaikea laskea. Alla esitetäänkin kolme yleisintä keinoa ankkuripisteen mahdollistamiseksi loiville katoille:
- Hihnan käyttö
- Karmiankkurin käyttö
- Pysyvän ankkuripisteen käyttö
Hihnan käyttö
Polyamidista valmistettu hihna sidotaan vankkaan kiinnityskohteeseen toiselle puolelle loivan katon rakennusta, jonka kattoalueella halutaan työskennellä. Turvaköyden päähän sidotaan sulkurengas, joka kytketään hihnaan.
Millaisiin kiinnityskohteisiin hihna voidaan sitoa?
- Vankkaan ja paksuun elävään puuhun
- Raskaan ajoneuvon hinaussilmukka
Muista, että jonkun täytyy pitää silmällä ankkuripistettä ja turvaköyttä onnettomuuden varalta.
Tämän lisäksi hihna voidaan kiinnittää rakennuksen kiinteisiin kohtiin, kuten kierreportaisen kaiteeseen. Hihnaa ei kuitenkaan KOSKAAN voida solmia seuraaviin:
- Ikkunan karmiin
- Auton renkaaseen
- Katulamppuun
Loivien kattojen työssä hihnan käyttö on yleensä suositumpaa kuin kaksi muuta aiemmin mainittua keinoa. Se on selkeästi yksinkertaisin tapa ankkuripisteen mahdollistamiseksi, eikä siitä synny vaurioita.
Hihnaa ei voida aina kytkeä hinaussilmukkaan (jos alueelle ei saada parkkeerattua) tai vankkarakenteiseen puuhun (jos niitä ei ole lähistöllä). Onneksi hihna ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto.
Karmiankkurin käyttö
Karmiankkurit on suunniteltu asennettavaksi oven tai ikkunan karmeihin. Karmiankkurit ovat silmukallisia metalliputkia, joiden pituus on säädettävissä eri pituuksille. Loivan katon yli juokseva turvaköysi voidaankin kiinnittää karmiankkurin silmukkaan sulkurenkaalla.
Karmiankkuri voidaan asentaa ikkunan tai oven kehyksien väliin. Niiden tulee olla aina karmileveyttä pidempiä, joka tarkoittaa sitä, että karmiankkuria ei voida asentaa, jos se ei puristu karmien väliin.
Karmiankkuri voidaan asentaa myös rakennuksen sisäoviin, mikäli sitä ei voida asentaa etu- tai takaoveen. Sisäoven tulee kuitenkin olla rakennuksen kantavassa seinässä. Karmiankkuri voidaan myös asentaa kantavan seinän luukkuun.
Kiinteän ankkuripisteen käyttäminen
Ankkuripiste voidaan myös porata seinään, mikäli väliaikaisen ankkuripisteen asentaminen ei ole mahdollista. Kiinteä ankkuripiste voidaan myös poistaa käyttötarpeen jälkeen jättäen jälkeensä ainoastaan porareiän.
Markkinoilla on saatavilla lukuisia eri tyyppisiä kiinteitä ankkuripisteitä, jotka sopivat eri pintamateriaaleille, kuten betoniin, tiileen tai teräkseen. Loiville katoille asennettavat kiinteät ankkuripisteet tulee aina asentaa mahdollisimman keskelle katon harjaa.
Useimmissa tapauksissa asiakkaan on ensin hyväksyttävä kiinteän ankkuripisteen käyttö ennen ankkuripisteen poraamista. Tarpeen edellyttäessä käyttäjä voi huomauttaa, että korkeanpaikan työturvallisuuden mahdollistaminen on rakennuksen omistajan vastuulla, ja että työnantajan on pystyttävä tarjoamaan työntekijöilleen turvallinen työympäristö.
Edellä mainitut keinot ovat suuntaa-antavia. Onkin tärkeää, että kohteessa käyttävän henkilökohtaisen putoamissuojauksen ohjeet käydään läpi aina ennen niiden käyttämistä.
Lisää tietoa
Ota meihin suoraan yhteyttä, mikäli haluat saada selville sopivimman putoamissuojausratkaisun rakennukseesi tai projektiisi.