Turvatarraimet ja energiaa sitovat turvaköydet kuuluvat henkilökohtaisen putoamissuojausjärjestelmän peruselementteihin. Ne kiinnittävät käyttäjän ankkuripisteeseen.
Putoamisen pysäyttämisen peruselementit
Turvatarraimia käytetään nykyään useimmiten käyttäjän yläpuolelle sijoitettujen ankkurilinjojen kanssa, mutta yhä useammat mallit sopivat käytettäväksi myös vaakasuorien ankkuripisteiden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että noita malleja voidaan käyttää myös katoilla, joissa ankkurilinjat tai ankkuripisteet sijaitsevat jalkojen korkeudella.
Mikä on sitten paras kiinnityslaite putoamisen estävän järjestelmän asentamiseksi katolle? Missä tilanteissa kelautuvaa turvatarrainta voidaan käyttää? Tässä kirjoituksessa käsittelemme eri kiinnityslaitteiden eroja.
Putoamisen estävä järjestelmä
Lukijat, jotka ovat perillä putoamissuojauksesta saattavat tietää, että ankkuripisteitä voidaan käyttää kahdella eri tavalla: putoamisen estävän tai putoamisen pysäyttävän järjestelmän kanssa.
Turvallisuuden näkökulmasta putoamisen estävä järjestelmä pitäisi olla ensisijainen suhteessa putoamisen pysäyttävään järjestelmään sen ennaltaehkäisevyyden vuoksi: kiinnitysköyden pituus estää työntekijöitä liikkumasta alueelle, josta he voisivat pudota. Tätä tekniikkaa käytetään usein tasakatoilla työskenneltäessä.
Turvaköysi ja köysitarrain
Ankkuripisteen ja työtilan etäisyyden ollessa yli kaksi metriä tarvitaan kuitenkin erilaista putoamissuojausta. Näissä tilanteissa perinteinen ratkaisu on käyttää pitkän turvaköyden, köysitarraimen ja iskunvaimentimen yhdistelmää.
Putoamisen estävä järjestelmä, jossa turvaköyden pituus rajoitetaan köysitarraimella.
Nykäyksenvaimenninta käytetään putoamisen pysäytyksen vaikutuksen alentamisessa. Mutta miksi nykäyksenvaimenninta tarvitaan putoamisen estävässä järjestelmässä, joka on suunniteltu tekemään putoamisen mahdottomaksi? Vastaus on: koska inhimilliset tekijät ovat aina riski.
Väärinkäytön riski
Turvaköyden ja köysitarraimen käyttö edellyttää käyttäjältä kytkennän pituuden määrittämistä. Putoamisen estävä järjestelmä, jossa turvaköyden pituus voidaan määrittää manuaalisesti sisältää aina väärinkäytön riskin. Nykäyksenvaimenninta käytetäänkin juuri tämän riskin pienentämiseksi.
Putoamisen estävänä järjestelmänä käytettävän henkilökohtaisen putoamissuojauksen ja putoamisen estävän järjestelmän välillä ei olekaan eroa paitsi tilanteissa, joissa käytetään turvaköyttä, jonka pituutta ei voida muuttaa manuaalisesti.
Teoriassa tämän ei pitäisi olla ongelma, sillä ainoastaan koulutetut ja osaavat työntekijät, jotka tietävät mitä he tekevät voivat käyttää henkilökohtaista putoamissuojausta. Tästä huolimatta suojausjärjestelmän pitäisi pystyä pysäyttämään putoaminen, mikäli työntekijät käyttäjät järjestelmää väärin tai tekevät virheen. Kaikkea voi sattua.
Kelautuvat turvatarraimet vaakasuorassa putoamisen estävässä järjestelmässä
Henkilökohtaisen putoamissuojausjärjestelmän on mahdollistettava käyttäjille liikkumavaran manuaalinen säätö ja kyetä pysäyttämään heidän mahdollinen putoaminen.
Kelautuvia turvatarraimia on eri pituisia ja niitä voidaankin käyttää putoamisen pysäyttämisen lisäksi myös putoamisen estämiseen. Tämä siis, jos tarraimen vaijeri yltää enimmillään katon reunalle. Mutta mistä syystä turvatarraimia käytettäisiin putoamisen estämiseksi?
Käyttökelpoisuus
Suurin syy kelautuvan turvatarraimen käyttämiseksi putoamisen estävässä järjestelmässä on se, että tarrain pitää vaijerin kireällä. Käyttäjien ei tarvitse säätää kytkennän pituutta: tarrain laskee ja kelaa vaijeria käyttäjien liikkeen mukaan. Tämä on ensiarvoisen tärkeää tasakatoilla, joissa on riski pudota esimerkiksi kattoikkunoiden läpi. Putoamisen sattuessa vaijerin kireys pysäyttää putoamisen välittömästi.
XStop-kelautuva turvatarrain, joka pysäyttää putoamisen
Köysitarrain on usein kiinnitetty valjaiden selkäosaan. Köyden löystyessä käyttäjät joutuvatkin säätämään köyden pituutta manuaalisesti. Tämän lisäksi käyttäjien pitää asettaa ylimääräinen köyden pituus siten, ettei se häiritse heidän työntekoaan.
Voidaankin sanoa, että kelautuva turvatarrain on käyttökelpoisempi ratkaisu putoamisturvallisuuden varmistamiseksi, vaikka molemmat ratkaisut tarjoavat käyttäjille verrattavan turvallisuuden tason (katoilla, jossa ei ole merkittävää riskiä katon läpi putoamiseksi).
Kelautuvan turvatarraimen huono puoli on kuitenkin se, että se mahdollistaa vain rajallista liikkumavaraa. Se soveltuukin pääasiassa lyhyille etäisyyksille. Köysitarrain voidaan sen sijaan asettaa mihin tahansa kohtaan turvaköyttä, jolloin liikkumavara on suurempi.
Johtopäätös
Kysymys siis kuuluu: missä tilanteissa kelautuva turvatarrain soveltuu parhaiten putoamissuojausjärjestelmään?
Kelautuva turvatarrain soveltuu erinomaisesti kiinteiden ankkuripisteiden katoille, joiden sallima liikkumavara reunalta on enemmän kuin kaksi metriä. Se on käyttäjille erittäin käytännöllinen vaihtoehto ja se ja varmistaa, etteivät työntekijät voi käyttää putoamisen estävää järjestelmää väärin. Näissä tapauksissa kelautuva turvatarrain tuo selvää lisäarvoa putoamissuojausjärjestelmään.
Jos katon liikkumavaran tarve on kuitenkin jotain muuta, niin kelautuvan turvatarraimen hankinta ei ole todennäköisesti sen arvoista, ellei katon läpi putoamisen riski ole suuri. Turvaköyden ja köysitarraimen käyttäminen on turvallinen ja kustannustehokas ratkaisu, joka sopii lähes joka tilanteeseen.