Turvallisuutta lähestytään useasta eri näkökulmasta.
Joku on kommentoinut, että on todennäköisempää, että ihminen satuttaa itsensä kompastumalla olohuoneessaan kuin putoamalla katolta.
Tämä asenne on usein ihmisillä, joilla ei ole kovinkaan paljon käytännön kokemusta kattoympäristössä tehtävästä työstä. Valitettavasti tämä pitää paikkansa myös useimpien ihmisten kohdalla, jotka ovat vastuussa kattotyön turvallisuudesta. Tämä ajattelutapa (tai sen puute) on ymmärrettävää, mutta vaarallista.
On olemassa runsaasti hyviä esimerkkejä, joissa toimitaan oikein: useat asiakkaat tekevät proaktiivista työtä tutkien ja vähentäen putoamiseen liittyviä rakennusteknisiä tapaturmia ja riskejä. Lisäksi yhä useammat arkkitehdit huomioivat työturvallisuuden rakennusta suunniteltaessa.
Tuo kommentti muistuttaa kuitenkin siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää arkkitehtien ja asiakkaiden valistamisessa turvallisuuden suhteen.
Esimerkki:
Näet kuvassa henkilön vähintään kahdeksan metrin korkea katon reunalla. Katon kaide on noin henkilön polvien korkeudella. Putoamisen estojärjestelmä on tarkoitettu turvaamaan reunan lähellä tehtävä työ. Ajattele esimerkiksi räystäskouruihin, turvakameroihin, valaistukseen ja mainostauluihin liittyviä asennus- ja huoltotöitä. Kuva osoittaa hyvin miten asiat ovat.
Vastaavanlainen turvajärjestelmä asennetaan yleensä jommastakummasta seuraavista syystä:
- On olemassa standardeja, jotka yksinkertaisesti määrittävät vastaavanlaiseen työympäristöön vaaditut turvallisuusjärjestelyt. Sillä ei ole väliä onko kyseessä putoamisen estojärjestelmä tai jokin muu. Olennaista on, että nämä standardit ovat olemassa tietystä syystä.
- Tilanteessa jossa standardeja ei ole, tai niitä joudutaan soveltamaan, turvallisuustoimenpiteet perustuvat harkintaan. Eettisesti voitaisiin perustella, että jos saat tietää ihmisten turvallisuutta uhkaavista riskeistä, on sinun velvollisuutesi tehdä asialle jotain. Luulen, että useimmat meistä ovat samaa mieltä.
Näillä argumenteilla ei ole kuitenkaan väliä, jos et osaa tunnistaa riskitekijöitä.
Mitä voisi muka tapahtua?
Kuvassa on useita potentiaalisia uhkatilanteita, mm.:
- Kaksi henkilöä kävelee reunan lähellä tehden tarkastuskierrosta. Yhtäkkiä toinen heistä liukastuu tai kompastuu ja yrittää pitää toisesta henkilöstä kiinni pyrkien välttämään putoamista, jolloin hän tulee vahingossa tönäisseeksi työkaverinsa reunan yli.
- Jotkin kattomateriaalit ovat liukkaampia kuin toiset. Tämä ei välttämättä näy päällepäin. Onkin erittäin vaarallista tehdä työtä katolla kylmän yön jälkeen.
- Raskaiden työvälineiden parissa työskentely sisältää aina riskejä. Työntekijä voi helposti menettää tasapainonsa kantaessaan tai työskennellään raskaiden työvälineiden kanssa. Esimerkkinä tästä käy tilanne, jossa porakone menee jumiin.
- Katoilla joissa on paljon tavaraa (valaistuslaitteistoa, ilmanvaihtokoneita, aurinkopaneeleita) on aina olemassa kompastumisvaara. Tämä riski ei kosketa ainoastaan reunan vieressä tehtävää työtä vaan myös työskentelyä helposti rikki menevän kattolasituksen lähellä, joita on suurikokoisilla katoilla, kuten kuvan esimerkissä.
Haluaisimme rohkaista kattoturvallisuudesta vastaavia henkilöitä omaksumaan kokonaisvaltaisemman näkökulman turvallisuudesta, ennekuin turvallisuusjärjestelmistä tehdään päätöksiä. Toisin kuin alan ammattilaiset, monet ihmiset eivät ole tietoisia siitä kuinka monet työtoimenkuvat edellyttävät kattoympäristössä työskentelyä – ja katoilla tehtävä työ sisältää aina mahdollisia vaaratilanteita.
On selvää, että jokainen kykenee kävelemään turvallisesti katolla putoamatta reunan yli. On kuitenkin muistettava, että useimmat työtilanteet eivät ole meille ennalta tuttuja. Henkilö, joka ei ole koskaan työskennellyt katoilla ei ole perillä lukuisista hänelle ennalta tuntemattomista tekijöistä, jotka liittyvät katoilla tehtävään työhön. Pelkästään Euroopassa putoamisonnettomuuksia tapahtuu päivittäin.
Jos siis et ole varma, hanki ammattilainen tarkastamaan kattosi tilanne ja tekemään kohteesta riskienarviointi. Asiantuntijan analyysi on usein silmiä avaava kokemus: korkean paikan työn turvaamisessa on paljon eri mahdollisuuksia.
Turvallisin terveisin,
Mikko Korhonen
Safeguard Engineering